HASCO Summer School 2019

Europe/Zurich
lecture hall 5 (University of Goettingen)

lecture hall 5

University of Goettingen

Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
Description

Picture: Mischke/University of Göttingen

 

The main objectives of the hadron collider physics school (HASCO) are to provide an overview of elementary particle physics, with particular focus on hadron collider physics at the Large Hadron Collider (LHC). This includes lectures and tutorials on theoretical foundations of the Standard Model of elementary particle physics as well as modern, experimental techniques to test it. Furthermore, a focus is placed on statistical data analysis and an introduction to the software package ROOT as well as pp-physics at 13 or 14 TeV. In addition, students will have the opportunity to discuss state of the art measurements and results with senior scientists in the field.

The school targets mainly Master of Science students, while advanced Bachelor students or early PhD students are also
eligible. Please contact your local advisor for further details.

Students from all universities are encouraged to apply at http://hasco.uni-goettingen.de

Application deadline: 22 March 2019

The programme is still preliminary, but the dates of the school itself are fixed.

Surveys
Photo competition
    • 16:00 18:00
      registration 2h Youth hostel: Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2

      Youth hostel: Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2

      Youth hostel
    • 18:00 20:00
      Dinner 2h Youth hostel: Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2

      Youth hostel: Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2

      Youth hostel: Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 20:00 21:00
      introductory talk 1h Youth hostel: Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2

      Youth hostel: Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2

      Youth hostel: Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 09:00 09:30
      Welcome 30m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speaker: Arnulf Quadt (Georg August Universitaet Goettingen (DE))
    • 09:30 12:00
      Introduction 2h 30m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speaker: Rebeca Gonzalez Suarez (Uppsala University (SE))
    • 14:00 15:45
      Standard Model and EW physics 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speaker: Ulla Blumenschein (University of London (GB))
    • 16:15 18:00
      Detecors 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speakers: Gerald Eigen (University of Bergen (NO)) , Sebastian Grinstein (IFAE - Barcelona (ES))
    • 18:30 22:30
      Barbecue 4h youth hostel

      youth hostel

      youth hostel
    • 09:00 10:45
      QCD 1 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speakers: Enrico Bothmann (University of Göttingen) , Enrico Bothmann
    • 11:15 13:00
      SUSY/BSM 1 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speakers: Alberto Mariotti (VUB Brussels) , Alberto Mariotti, Didar Dobur (Ghent University (BE)) , Tommaso Lari (University and INFN, Milano)
    • 14:00 15:45
      Statistics 1 - Introduction 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speakers: Federico Meloni (Deutsches Elektronen-Synchrotron (DE)) , Julian Glatzer (IFAE Barcelona (ES))
    • 16:15 18:00
      Top Physics 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speaker: Matteo Negrini (Universita e INFN, Bologna (IT))
    • 20:00 22:00
      Social Event: Bowling 2h Bowling center, Werner-von-Siemens-Straße 10

      Bowling center, Werner-von-Siemens-Straße 10

      bowling center
    • 09:00 10:45
      Statistics 2 - Machine Learning 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speakers: Federico Meloni (Deutsches Elektronen-Synchrotron (DE)) , Julian Glatzer (IFAE Barcelona (ES))
    • 11:15 13:00
      Higgs Physics 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speaker: Paolo Francavilla (Universita & INFN Pisa (IT))
    • 14:00 15:45
      QCD 2 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speakers: Enrico Bothmann (University of Göttingen) , Enrico Bothmann
    • 16:15 18:00
      SUSY/BSM 2 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speakers: Alberto Mariotti (VUB Brussels) , Alberto Mariotti, Didar Dobur (Ghent University (BE)) , Tommaso Lari (University and INFN, Milano)
    • 19:00 20:30
      Social Event: Historic city walk 1h 30m start at youth hostel

      start at youth hostel

      youth hostel
    • 09:00 10:45
      Accelerators 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speaker: Ewen Hamish Maclean (University of Malta (MT))
    • 11:15 13:00
      Q&A Session 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
    • 14:00 16:00
      Examination 2h lecture hall 1

      lecture hall 1

      lecture hall 1
    • 16:15 18:00
      ROOT Lecture 1h 45m lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany
      Speaker: Antonio Sidoti (Universita e INFN, Bologna (IT))
    • 19:30 22:30
      Conference Dinner 3h Restaurant Pagoda, Rudolf-Wissell-Straße 24

      Restaurant Pagoda, Rudolf-Wissell-Straße 24

      Restaurant Pagoda
    • 09:00 11:45
      ROOT Tutorial 2h 45m computer pool rooms

      computer pool rooms

      computer pool rooms
      Speaker: Antonio Sidoti (Universita e INFN, Bologna (IT))
    • 12:00 13:00
      Closing session 1h lecture hall 5

      lecture hall 5

      University of Goettingen

      Friedrich-Hund-Platz 1 D-37077 Goettingen Germany