2nd Topical Workshop on Laser Technology and Optics Design

Europe/Zurich
Fraunhofer ILT

Fraunhofer ILT

Steinbachstr. 15 D - 52074 Aachen
Carsten Welsch (Cockcroft Institute) , Hans-Dieter Hoffmann (ILT)
Description
Lasers have a variety of applications in particle accelerator operation and will play a key role in the development of future particle accelerators by improving the generation of high brightness electron and exotic ion beams and through increasing the acceleration gradient. Lasers will also make an increasingly important contribution to the characterization of many complex particle beams by means of laser-based beam diagnostics methods.

The second LA³NET topical workshop will address the key aspects of laser technology and optics design relevant to laser application to accelerators. The workshop will cover general optics design, provide an overview of different laser sources and discuss methods to characterize beams in details. Participants will be able to choose from a range of topical areas that go deeper in more specific aspects including tuneable lasers, design of transfer lines, noise sources and their elimination and non-linear optics effects. The format of the workshop will be mainly training-based with the opportunity for discussion on the state of the art in lasers and optics design and future requirements for funding. A tour of the ILT laboratories is included in the programme.

The workshop is hosted by ILT Fraunhofer and organized in partnership with the LA³NET consortium.
Dr. Rob Ashworth - LA³NET Project Manager
    • 8:30 AM 9:00 AM
      Welcome / Admin & Logistics 30m
      Speaker: Prof. Reinhart Poprawe (RWTH, Aachen LLT, ILT)
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Introduction / LA³NET 30m
      Speaker: Prof. Carsten Welsch (Cockcroft Institute)
      Slides
    • 9:30 AM 10:30 AM
      General optics design I 1h
      Speaker: Prof. Peter Loosen (RWTH, Aachen TOS, ILT)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 1:00 PM
      General optics design II 2h
      Incl. corrective optics and characterisation
      Speaker: Martin Traub (ILT)
      Slides
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:30 PM 4:00 PM
      Differences between photon beams and charged particle beams 1h 30m
      Speaker: Prof. Allan Gillespie (Unversity of Dundee, Scotland, UK)
      Slides
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:30 PM 6:00 PM
      Overview of laser sources 1h 30m
      benefits, suitability to different applications, parameter range
      Speaker: Dieter Hoffmann (ILT)
      Slides
    • 8:30 AM 10:30 AM
      Beam characterisation 2h
      Speaker: Dr Bernd Eppich (FBH Berlin)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Optical component characterisation I (Thermomechanical Testing) 1h
      Speakers: Erik Liermann (ILT) , Michael Strotkamp (ILT)
      Slides
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Optical component characterisation II (Absorption of Crystals and Substrates and Coatings) 1h
      Speakers: Ansgar Meisner (ILT) , Bastian Gronloh (ILT)
      Slides
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:30 PM 4:00 PM
      Tour of Labs, ILT

      Tour of Labs, ILT
      kW class femtosecond source development
      Nonlinear optics
      LIDAR sources
      NN

    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:30 PM 6:00 PM
      A. High power enhancement cavities 1h 30m
      Speaker: Dr Ioachim Pupeza (MPQ, München)
      notes
    • 4:30 PM 6:00 PM
      B. Tunable lasers and frequency conversion 1h 30m
      Speaker: Dr Bernd Jungbluth (ILT)
      Slides
    • 8:00 PM 10:00 PM
      Workshop Meal 2h Ratskeller

      Ratskeller

      Markt 40 52062 Aachen

      Dress code - smart

    • 8:30 AM 9:30 AM
      Realization of relativistic light intensities with ultrafast TW-lasers for particle acceleration View from the experimentalist 1h
      Speaker: Dr Matthias Schnürer (Max Born in Berlin)
      Slides
    • 9:30 AM 12:00 PM
      Design of beam transfer lines / imaging optics 2h 30m
      Speaker: Dr Andreas Maier (CFEL)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Discussion session on the state of the art and future requirements for funding
      Convener: Prof. Allan Gillespie (Unversity of Dundee, Scotland, UK)
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch 1h 30m