HASCO Summer School 2022

Europe/Zurich
Description

The main objective of the hadron collider physics school (HASCO) is to provide an overview of elementary particle physics with particular focus on hadron collider physics at the Large Hadron Collider (LHC). This is done via lectures and tutorials on theoretical foundations of the Standard Model of elementary particle physics as well as the modern experimental techniques for testing it. Another focus is placed on statistical data analysis. In line with this, an introduction to the software package ROOT and pp-physics at 13 and 14 TeV will be given. Moreover, students will have the opportunity to discuss state of the art measurements and results with senior scientists in the field.

The school mainly targets Master of Science students. However, advanced Bachelor students or early PhD students are also eligible and welcome to attend. Please contact your local advisor for further details.

Deadline for Applications: April 1, 2022, 23:59 CEST

Updated Deadline: April 4, 2022, 23:59 CEST

We have now also published last year's programme as a guide of what to expect this year.

 


gefördert vom DAAD aus Mitteln des Auswärtigen Amts (AA)

 

Registration
Application for Hadron Collider Physics Summer School - HASCO
    • 3:00 PM 7:00 PM
      Registration at Youth Hostel Göttingen 4h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Introductory Talk & Logistics 1h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Welcome 30m
    • 9:30 AM 12:00 PM
      Introduction into Hadron Collider Physics 2h 30m

      likely online

    • 2:00 PM 3:45 PM
      Standard Model and Electroweak Physics 1h 45m
    • 4:15 PM 6:00 PM
      Detector Physics 1h 45m
    • 7:00 PM 10:00 PM
      Social Event: Barbecue 3h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 9:00 AM 10:45 AM
      Quantum Chromodynamics - Part 1 1h 45m
    • 11:15 AM 1:00 PM
      Supersymmetry & Physics Beyond the Standard Model - Part 1 1h 45m
    • 2:00 PM 3:45 PM
      Introduction to Statistics 1h 45m
    • 4:15 PM 6:00 PM
      Top Quark Physics 1h 45m
    • 8:00 PM 9:30 PM
      Social Event: Pub Quiz 1h 30m Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 9:00 AM 10:45 AM
      Advanced Statistics - Machine Learning 1h 45m
    • 11:15 AM 1:00 PM
      Physics of the Higgs Boson 1h 45m
    • 2:00 PM 3:45 PM
      Quantum Chromodynamics - Part 2 1h 45m
    • 4:15 PM 6:00 PM
      Supersymmetry & Physics Beyond the Standard Model - Part 2 1h 45m
    • 7:30 PM 10:00 PM
      Social Event: Historical Walking Tour 2h 30m Start at Youth Hostel

      Start at Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 9:00 AM 10:45 AM
      ROOT Lecture 1h 45m
    • 11:15 AM 1:00 PM
      ROOT Tutorial 1h 45m
    • 2:00 PM 3:45 PM
      Heavy Flavour Physics 1h 45m
    • 4:15 PM 6:00 PM
      Accelerator Physics and the LHC 1h 45m
    • 7:00 PM 10:00 PM
      Time Available for Social Studying 3h
    • 9:00 AM 10:45 AM
      Heavy Ion Physics 1h 45m
    • 11:15 AM 1:00 PM
      Q&A Session, Exam Prep 1h 45m
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Examination 2h
    • 4:15 PM 5:00 PM
      Presentation of Forum Wissen 45m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Virtual Tour of CERN 1h
    • 6:30 PM 7:30 PM
      Bus Ride to Restaurant Pagoda 1h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 7:30 PM 10:30 PM
      Social Event: Conference Dinner 3h Restaurant Pagoda

      Restaurant Pagoda

      Rudolf-Wissell-Straße 24 37079 Göttingen
    • 9:00 AM 12:00 PM
      Social Event: Treasure Hunt Part I 3h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Social Event: Lunch in Inner City Pedestrian Zone 2h Göttingen Inner City

      Göttingen Inner City

    • 2:00 PM 4:00 PM
      Social Event: Treasure Hunt Part II 2h Nabel

      Nabel

      Weender Straße 43
    • 4:00 PM 6:00 PM
      Social Event: Sightseeing around Historic Göttingen 2h Göttingen Inner City

      Göttingen Inner City

    • 7:00 PM 9:00 PM
      Social Event: Dinner in City Centre 2h Göttingen Inner City

      Göttingen Inner City

    • 9:00 AM 9:00 PM
      Day Trip: Sunday Day Trip: Hiking to Mount Brocken
      • 9:00 AM
        Bus Trip to Torfhaus 1h 15m Youth Hostel

        Youth Hostel

        Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2

        Meet up in front of the youth hostel to take the bus to the Harz mountains.

      • 10:15 AM
        Arrival in Torfhaus 15m Torfhaus

        Torfhaus

      • 10:30 AM
        Social Event: Hiking up Mount Brocken along the Goethe-Trail 2h Goethe-Trail, Harz

        Goethe-Trail, Harz

        Please bring shoes suitable for walking for this!

      • 12:30 PM
        Social Event: Lunch Break on Mount Brocken 1h 30m Mount Brocken

        Mount Brocken

      • 2:00 PM
        Social Event: Hiking down Mount Brocken 2h Goethe-Trail, Harz

        Goethe-Trail, Harz

        Meet up at Brocken train station before hiking down.

      • 4:00 PM
        Bus Trip to Goslar 30m Bus Parking Lot in Torfhaus

        Bus Parking Lot in Torfhaus

        Meet up at the bus parking lot in Torfhaus.

      • 4:30 PM
        Social Event: Visit of and dinner in Goslar 3h 30m Goslar

        Goslar

      • 8:00 PM
        Bus Trip to Göttingen 1h Bus Parking Lot in Goslar

        Bus Parking Lot in Goslar

        Meet up at the bus parking lot in Goslar.

    • 7:00 AM 8:00 AM
      Hostel Check-out 1h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Guest Lecture 45m
    • 9:45 AM 10:30 AM
      Guest Lecture 45m
    • 11:00 AM 1:00 PM
      Closing session 2h

      Presentation of:
      - School Video
      - Evaluation Results
      - Winner of Photo Competition

      Hand-out of School Certificates with ECTS Points

    • 2:00 PM 2:01 PM
      Travel Home 1m

      Please plan at least 40 minutes to get from the institute of physics to Göttingen train station!