HASCO Summer School 2023

Europe/Zurich
II. Physikalisches Institut

II. Physikalisches Institut

Friedrich-Hund-Platz 1 37077 Göttingen
Description

The main objective of the hadron collider physics school (HASCO) is to provide an overview of elementary particle physics with particular focus on hadron collider physics at the Large Hadron Collider (LHC). This is done via lectures and tutorials on theoretical foundations of the Standard Model of elementary particle physics as well as the modern experimental techniques for testing it. Another focus is placed on statistical data analysis. In line with this, an introduction to the software package ROOT and pp-physics at 13.6 TeV will be given. Moreover, students will have the opportunity to discuss state of the art measurements and results with senior scientists in the field.

The school mainly targets Master of Science students. However, advanced Bachelor students or early PhD students are also eligible and welcome to attend. Please contact your local advisor for further details.

We are accepting applications for HASCO 2023 until 23:59 CET on March 24.

 

Additionally, you can now also check out the HASCO 2023 video and the photos made during the school!

    • 3:00 PM 7:00 PM
      Registration at Youth Hostel Göttingen 4h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Introductory Talk & Logistics 1h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen
      Speaker: Sreelakshmi Sindhu (Georg August Universitaet Goettingen (DE))
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Welcome 30m
      Speaker: Arnulf Quadt (Georg August Universitaet Goettingen (DE))
    • 9:30 AM 12:00 PM
      Introduction into Hadron Collider Physics 2h 30m
      Speaker: Lene Kristian Bryngemark (Stanford University (US))
    • 12:15 PM 1:45 PM
      Lunch Break 1h 30m
    • 2:00 PM 3:45 PM
      Standard Model and Electroweak Physics 1h 45m
      Speaker: Ulla Blumenschein (University of London (GB))
    • 3:45 PM 4:15 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:15 PM 6:00 PM
      Physics of the Higgs Boson 1h 45m
      Speaker: Hannes Mildner (Johannes Gutenberg Universitaet Mainz (DE))
    • 7:00 PM 10:00 PM
      Social Event: Barbecue 3h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen
    • 9:00 AM 10:30 AM
      ROOT Lecture 1h 30m
      Speaker: Jonas Rembser (CERN)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 1:00 PM
      ROOT Tutorial 2h
      Speaker: Jonas Rembser (CERN)
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch Break 1h
    • 2:00 PM 3:45 PM
      Quantum Chromodynamics - Part 1 1h 45m
      Speakers: Daniel Reichelt (Durham University, IPPP), Daniel Reichelt
    • 3:45 PM 4:15 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:15 PM 6:00 PM
      Physics Beyond the Standard Model (SUSY) 1h 45m
      Speaker: Claudia Merlassino (University of Oxford (GB))
    • 7:30 PM 10:00 PM
      Social Event: Historical Walking Tour 2h 30m Start at Youth Hostel

      Start at Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen
    • 10:00 AM 7:00 PM
      Social Programme: Treasure Hunt in Historic Göttingen 9h Start at Youth Hostel

      Start at Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen

      This day is devoted to a treasure hunt in the historic inner city of Göttingen!

      We will start at 10:00 from the youth hostel and walk to the statue "Der Tanz" at Nabel, where the treasure hunt will be on at 10:30.

      Today, you should also find a place to have lunch and dinner yourself. For suggestions, ask the friendly organisers of the treasure hunt.

    • 9:00 AM 9:30 PM
      Sunday Day Trip: Hiking in the Harz Mountains
      • 9:00 AM
        Bus Trip to the Harz Mountains 1h 30m Youth Hostel

        Youth Hostel

        Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen

        Meet up in front of the youth hostel to take the bus to the Harz mountains.

      • 10:30 AM
        Ascending Mount Brocken 2h

        We will hike up Mount Brocken to the highest part of the Harz mountains (or hills, depening on your frame of reference :P)

        At the top, there will be possibilities for getting lunch, and for the last part of the way we will hike right next to the tracks of a steam locomotive driving up the mountain.

        Don't forget to bring ample water, protection against sun and rain, and shoes suitable for a longer hike!

      • 12:30 PM
        Lunch Break on Mount Brocken 1h 30m Mount Brocken

        Mount Brocken

      • 2:00 PM
        Descending Mount Brocken again 2h

        We will be meeting at the train station near the peak of Mount Brocken for the descent!

      • 4:00 PM
        Bus Trip to Goslar 30m
      • 4:30 PM
        Exploring Goslar 3h 30m

        Take your time to explore the historic city of Goslar and have dinner somewhere!

      • 8:00 PM
        Bus Trip back to Göttingen 1h 30m
    • 9:00 AM 10:45 AM
      Heavy Ion Physics 1h 45m
      Speaker: Raphaelle Bailhache (Goethe University Frankfurt (DE))
    • 10:45 AM 12:30 PM
      Q&A Session, Exam Prep 1h 45m
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch Break 1h
    • 1:30 PM 1:45 PM
      Group 1: Covid Tests 15m

      For a visit of the Gauss observatory, covid tests are mandatory!

    • 1:45 PM 3:45 PM
      Examination 2h
    • 3:45 PM 7:30 PM
      Group 1: Visit of Historical Gauss Observatory
      • 3:45 PM
        Bus Ride to Historical Gauss Observatory 45m Physics Building

        Physics Building

        Bus Station "Tammannstr."
      • 4:30 PM
        Visit of Historical Gauss Observatory 1h 30m Gauss Observatory

        Gauss Observatory

        Historische Sternwarte Geismar Landstr. 11 37083 Göttingen
      • 6:00 PM
        Bus Ride to Restaurant Pagoda 1h 30m Gauss Observatory

        Gauss Observatory

        Historische Sternwarte Geismar Landstr. 11 37083 Göttingen
    • 3:45 PM 7:30 PM
      Group 2: Visit of University Botanical Gardens
      • 3:45 PM
        Walk to Youth Hostel 30m
      • 4:15 PM
        Drop Bags at Youth Hostel 30m Youth Hostel

        Youth Hostel

        Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen
      • 4:45 PM
        Walk to University Botanical Gardens 30m Youth Hostel

        Youth Hostel

        Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen
      • 5:15 PM
        Tour of the Botanical Gardens 1h 15m Botanical Gardens

        Botanical Gardens

        Alter Botanischer Garten Untere Karspüle 2 37073 Göttingen
      • 6:30 PM
        Bus Ride to Restaurant Pagoda 1h Botanical Gardens

        Botanical Gardens

        Alter Botanischer Garten Untere Karspüle 2 37073 Göttingen
    • 7:30 PM 10:30 PM
      Social Event: Conference Dinner 3h Restaurant Pagoda

      Restaurant Pagoda

      Rudolf-Wissell-Straße 24 37079 Göttingen
    • 7:00 AM 8:00 AM
      Hostel Check-out 1h Youth Hostel

      Youth Hostel

      Jugendherberge Göttingen Habichtsweg 2 37075 Göttingen
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Guest Lecture: Knowledge and Technology Transfer 45m
      Speaker: Amrie Landwehr (Georg August Universitaet Goettingen (DE))
    • 9:45 AM 10:30 AM
      Guest Lecture: National High Performance Computing for Science 45m
      Speaker: Christian Köhler (GWDG, Computing Working Group)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 1:00 PM
      Closing session 2h

      Presentation of:
      - School Video
      - Evaluation Results
      - Winner of Photo Competition

      Hand-out of School Certificates with ECTS Points

      Speaker: Arnulf Quadt (Georg August Universitaet Goettingen (DE))
    • 1:59 PM 2:00 PM
      Travel Home 1m

      Please plan at least 40 minutes to get from the institute of physics to Göttingen train station!