AVA School on Low Energy Antimatter Physics

Europe/Zurich
CERN

CERN

1211 Geneva 23 Switzerland
Carsten Peter Welsch (Cockcroft Institute / University of Liverpool)
Description

Antimatter experiments are at the cutting edge of science. They are, however, very difficult to realise. The AVA project aims at enabling new antimatter  experiments, probing the fundamental laws of nature.

We are delighted to announce a week-long international School on Low Energy Antimatter Physics which will be held at CERN. It will cover the challenges in antimatter facility design and optimization, beyond state of the art beam diagnostics and advanced detectors, as well as novel antimatter experiments.
In addition to lectures by research leaders, there will be study groups, a poster session and a dedicated industry session. There will also be opportunities for discussion and networking at evening events and a tour of CERN’s unique accelerator facilities.

Registration deadline: 7th May 2018

Payment deadline: 15th May 2018 

AVA has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No 721559.

Poster
Scholarship Application Form
Dr Javier Resta-Lopez
    • 8:30 AM 8:50 AM
      Welcome 20m 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      25
      Show room on map
    • 8:50 AM 9:10 AM
      Admin/logistics 20m 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      25
      Show room on map
      Speaker: Dr Javier Resta Lopez (University of Liverpool)
    • 9:10 AM 9:30 AM
      AVA – Introduction 20m 30-7-018 (Kjell Johnsen Auditorium)

      30-7-018 (Kjell Johnsen Auditorium)

      CERN

      Speaker: Javier Resta Lopez (University of Liverpool / Cockcroft Institute)
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Fundamentals of Beam Physics I 1h 30-7-018 (Kjell Johnsen Auditorium)

      30-7-018 (Kjell Johnsen Auditorium)

      CERN

      Speaker: Javier Resta Lopez (University of Liverpool / Cockcroft Institute)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Fundamentals of Beam Physics II 1h 30-7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30-7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      Speaker: Javier Resta Lopez (University of Liverpool / Cockcroft Institute)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Antimatter Physics (Dirac, CPT, link to HEP) 1h 30-7-018 (Kjell Johnsen Auditorium)

      30-7-018 (Kjell Johnsen Auditorium)

      CERN

      Speaker: Chloe Malbrunot (CERN)
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch 1h 30m

      Lunch available in CERN restaurant, self payment

    • 2:30 PM 3:30 PM
      Generation of Antimatter (positrons and antiprotons) 1h 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      25
      Show room on map
      Speaker: Dirk Peter Van Der Werf (Swansea University (GB))
    • 3:30 PM 4:30 PM
      Beam Diagnostics I (Destructive monitors) 1h 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      25
      Show room on map
      Speaker: Hao Zhang (University of Liverpool/Cockcroft Institute)
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee Break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      History of Antimatter Research 1h 30-7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30-7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      Speaker: Walter Oelert (Johannes-Gutenberg-Universitaet Mainz (DE))
    • 6:30 PM 8:30 PM
      Reception 2h
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Antihydrogen generation (also Positronium, Protonium) 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Yasunori Yamazaki (-)
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Spectroscopy 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Niels Madsen (Swansea University (GB))
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Plasma Physics in Traps II (experiment: rotating wall, etc, plasma) 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Gemma Testera (INFN e Universita Genova (IT))
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Particle Detectors I Non-destructive detectors 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Christian Smorra (CERN)
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch 1h

      Lunch available in CERN restaurant, self payment

    • 2:00 PM 6:00 PM
      Afternoon: AD and SC Visit
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Particle Detectors II (destructive detectors for low energy ion beams) 1h 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Sergey Sadovich (CERN)
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Gravity 1h 13-2-005

      13-2-005

      CERN

      Speaker: Patrice Perez (Université Paris-Saclay (FR))
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Experimental Challenges 1h 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Wolfgang Quint (GSI)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Study Session 13-1-017, 13-3-005, 14-4-002, 14-5-022

      13-1-017, 13-3-005, 14-4-002, 14-5-022

      CERN

      split in 4 groups

    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch 1h 30m

      Lunch available in CERN restaurant, self payment

    • 2:30 PM 4:30 PM
      Poster session and industry display
    • 3:00 PM 4:30 PM
      AVA SC Meeting 61/1-007 (Room B)

      61/1-007 (Room B)

      CERN

    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee Break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      AVA SC Meeting 61/1-007 (Room B)

      61/1-007 (Room B)

      CERN

    • 5:00 PM 6:00 PM
      Seminar AWAKE 1h 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Edda Gschwendtner (CERN)
    • 8:30 PM 11:30 PM
      Formal Dinner 3h Café Restaurant du Parc des Bastions

      Café Restaurant du Parc des Bastions

      Promenade des Bastions 1 1204 Geneva

      http://www.bastions.ch/

    • 8:30 AM 9:30 AM
      Supervisory Board (SB) Annual Meeting: joint session with introduction to fellows 6/2-008

      6/2-008

      CERN

    • 9:30 AM 10:30 AM
      Experiment DAQ/Control system 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Petteri Pusa (University of Liverpool)
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Supervisory Board (SB) Annual Meeting 6/2-008

      6/2-008

      CERN

    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 1:00 PM
      Industry talks 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      • 11:00 AM
        Industry talk - STAHL 30m
        Speaker: Stefan Stahl (Stahl Electronics)
      • 11:30 AM
        Industry talk - COSYLAB 30m
        Speaker: Samo Tuma
      • 12:00 PM
        Industry talk - FOTON, s.r.o. – tailored scientific instrumentation 30m
        Speaker: Jaroslav Moravec (FOTON, s.r.o.)
      • 12:30 PM
        Industry talk - Bergoz 30m
        Speaker: Frank Stulle (Bergoz Instrumentation)
    • 1:00 PM 1:15 PM
      13:00 Closing Remarks 15m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Carsten Peter Welsch (Cockcroft Institute / University of Liverpool)