ISOTDAQ 2018 - International School of Trigger and Data AcQuisition

Europe/Vienna
Electrical Engineering building (Vienna University of Technology)

Electrical Engineering building

Vienna University of Technology

Vienna, Austria
Barthelemy Von Haller (CERN), Hannes Sakulin (CERN), Markus Friedl (Austrian Academy of Sciences (AT)), Markus Joos (CERN), Paolo Durante (CERN)
Description

The ISOTDAQ 2018 is the 9th of a series of International Schools dedicated to introduce persons with an education in physics, engineering or computing (ranging from undergrads to postdocs) to the "arts and crafts" of triggering and acquiring data for physics experiments. The main aim of the school is to provide an overview of the basic instruments and methodologies used in high energy physics, spanning from small experiments in the lab to the very large LHC experiments, emphasizing the main building blocks as well as the different choices and architectures at different levels of complexity. About half of the school time will be dedicated to laboratory exercises where the students are exposed to most of the techniques described in the lectures.

Since places are limited, acceptance to the school is by a selection committee. Apply here.

The 9th International School of Trigger and Data Acquisition will be held in the Electrical Engineering Building of the University of Technology in Vienna, Austria. Lectures, the hands on exercises and coffee breaks will be held in the Institute.

Accommodation is within walking distance in the hotel Kolpinghaus.

ISOTDAQ 2018 group photo

    • 08:00 09:00
      Registration 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 09:00 09:15
      Introduction to ISOTDAQ2018 15m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      • from the local organizers
      Speaker: Markus Friedl (Austrian Academy of Sciences (AT))
    • 09:15 10:00
      Introduction to data acquisition 45m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Andrea Negri (Universita e INFN, Pavia (IT))
    • 10:00 10:45
      Networking for data acquisition systems 45m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Fabrice Le Goff (CERN)
    • 10:45 11:15
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 11:15 12:15
      Introduction to VME bus 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Markus Joos (CERN)
    • 12:15 13:00
      Lunch 45m TU Mensa

      TU Mensa

      Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Vienna
    • 13:00 14:00
      Introduction to trigger 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Alessandro Thea (STFC - Rutherford Appleton Lab. (GB))
    • 14:00 15:00
      Trigger hardware 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Manfred Jeitler (Austrian Academy of Sciences (AT))
    • 15:00 15:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 15:30 16:30
      Microcontrollers 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Mauricio Feo (CBPF - Brazilian Center for Physics Research (BR))
    • 16:30 17:30
      PCIexpress 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Paolo Durante (CERN)
    • 17:30 18:30
      Introduction to FPGAs 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Hannes Sakulin (CERN)
    • 18:30 21:00
      Welcome drink 2h 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 09:00 10:00
      Modular electronics 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Markus Joos (CERN)
    • 10:00 11:00
      DAQ hardware 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Kostas Kordas (Aristotle Univ. of Thessaloniki (GR))
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 11:30 12:30
      LabVIEW 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Cristovao Andre Dionisio Barreto (CERN)
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h TU Mensa

      TU Mensa

      Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Vienna
    • 13:30 15:30
      Lab Session 1 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 16:00 18:00
      Lab Session 2 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 18:30 19:30
      MedAustron Lecture 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Andrea De Franco (University of Oxford)
    • 09:00 10:00
      Introduction to detector readout 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Gokhan Unel (University of California Irvine (US))
    • 10:00 11:00
      Timing for DAQ 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Sophie Baron (CERN)
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 11:30 12:30
      Programming for today's physicist and engineers 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Alessandro Thea (STFC - Rutherford Appleton Lab. (GB))
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h TU Mensa

      TU Mensa

      Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Vienna
    • 13:30 15:30
      Lab Session 3 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 16:00 18:00
      Lab Session 4 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 09:00 10:00
      TDAQ design: from test beam to medium size experiment 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Roberto Ferrari (INFN Pavia (IT))
    • 10:00 11:00
      DAQ software 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Enrico Pasqualucci (Universita e INFN, Roma I (IT))
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h TU Mensa

      TU Mensa

      Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Vienna
    • 13:30 15:30
      Lab Session 5 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 16:00 18:00
      Lab Session 6 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 10:00 16:00
      Excursion to MedAustron 6h MedAustron

      MedAustron

      Wr. Neustadt

      MedAustron in Wiener Neustadt is one of the most cutting-edge centres for ion-beam therapy and research in Europe. Besides clinical research, the synchrotron-based centre also offers opportunities for non-clinical research activities, especially in medical radiation physics, radiation biology, and experimental physics. Worldwide, there are only three other centres like MedAustron that offer radiation therapy with both protons and carbon ions in one place.

    • 09:00 10:00
      A scalable, portable DAQ system design 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Martin Lothar Purschke (Brookhaven National Laboratory (US))
    • 10:00 11:00
      An Introduction to medical imaging devices 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Martin Lothar Purschke (Brookhaven National Laboratory (US))
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 11:30 13:00
      Introduction to the design of full-custom Front-End & data transmission ASICs 1h 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Ozgur Cobanoglu (Senior Research Scientist, İSKO Division of SANKO Holding)
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h TU Mensa

      TU Mensa

      Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Vienna
    • 14:00 16:00
      Lab Session 7 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 16:00 16:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 16:30 18:30
      Lab Session 8 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 19:30 22:30
      Social Dinner 3h Heuriger 10er Marie

      Heuriger 10er Marie

      Ottakringer Str. 222-224, 1160 Wien

      The Dinner takes place at a "Heuriger", a typical Austrian wine tavern. The one we visit is called 10er-Marie and it is in fact the oldest one in Vienna which is still in use, dating back to 1740 - the year when famous Habsburg queen Maria Theresia entered the throne.

    • 09:00 10:00
      GPU in HEP: online high quality trigger processing 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Gianluca Lamanna (Istituto Nazionale Fisica Nucleare Frascati (IT))
    • 10:00 11:00
      Design and implementation of a monitoring system 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Serguei Kolos (University of California Irvine (US))
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 11:30 12:30
      Intelligent triggering: pattern recognition with Associative Memories and other tools 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Andrea Negri (Universita e INFN, Pavia (IT))
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h TU Mensa

      TU Mensa

      Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Vienna
    • 13:30 15:30
      Lab Session 9 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 16:00 18:00
      Lab Session 10 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 18:30 20:30
      Secret Lab 14 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria

      GPU programming

      For the die-hard ones only...

    • 09:00 10:00
      The Trigger and DAQ systgem of the EUDET-type beam telescopes 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Simon Spannagel (CERN)
    • 10:00 10:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 10:30 12:30
      Lab Session 11 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h TU Mensa

      TU Mensa

      Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Vienna
    • 13:30 15:30
      Lab Session 12 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 16:00 18:00
      Lab Session 13 2h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 09:00 10:00
      Continuous DAQ systems (DUNE, protoDUNE) 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Enrico Gamberini (CERN)
    • 10:00 11:00
      Advanced FPGA programming 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Mr Jan Pospisil (CERN, BE-BI-BP)
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
    • 11:30 12:30
      TDAQ for the LHC experiments and upgrades 1h Electrical Engineering building

      Electrical Engineering building

      Vienna University of Technology

      Vienna, Austria
      Speaker: Francesca Pastore (Royal Holloway, University of London)
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h TU Mensa

      TU Mensa

      Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Vienna
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×