4th Baltic School of High-Energy Physics and Accelerator Technologies

Europe/Riga
Kuldīga center high-school

Kuldīga center high-school

Mucenieku iela 6, Kuldīga, LV-3301
Description

[Please, note, that the application deadline has been extended to June 14th]

About the event

The Baltic School of High-Energy Physics and Accelerator Technologies (BSHEPAT) is an annual summer school established by the CERN Baltic Group (CBG), taking place in one of the three Baltic states.

The 4th edition of the school, BSHEPAT'24, will be hosted, on behalf of the CBG, by the Institute of Particle Physics and Accelerator Techologies (IPPAT) of Riga Technical University and will take place in Kuldīga, Latvia, on the week of 5th to 9th of August.

This school is targetting doctoral students, in particular, those specialising in experimental high-energy physics. However, students specialising in other related fields such as theoretical particle physics, accelerator physics & technologies, and medical particle physics are also welcome. Similarly, applications by early-career post-doctoral researchers and master's students will also be considered.

The aim of BSHEPAT is to provide the participants with the opportunity to enjoy lectures on topics in high-energy particle physics theory and experiment, as well as particle accelerator physics, technologies and applications, given by world-class experts in their respective fields.

BSHEPAT'24 will be no exception, with the list of confirmed lecturers including:

  • Prof. Mark Thomson (University of Cambridge),
  • Prof. John Ellis (King's College London, United Kingdom & CERN),
  • Prof. Timothy Cohen (EPFL, Switzerland, University of Oregon, USA & CERN),
  • Prof. Klaus Desch (University of Bonn, Germany),
  • Dr Ramon Winterhalder (UCLouvain, Belgium),
  • Dr Maurizio Vretenar (CERN),
  • Prof. Leonid Rivkin (EPFL & PSI Switzerland),
  • Dr Jacqueline Keintzel (CERN).

 

The school is co-organized by the CERN Baltic Group, a collaboration of fourteen higher education and research institutions in the Baltic states, and by COST Action CA22130 - COMETA (COmprehensive Multiboson Experiment-Theory Action).

 

Scientific committee:

Alessandra Cappati (École polytechique, FR)
Arnaud Ferrari (Uppsala University, SE)
Claudius Krause (HEPHY, AT)
Flavia De Almeida Dias (NIKHEF, NL)
Giovanni Pelliccioli (Max-Planck Institute, DE)
Ilaria Brivio (University of Bologna, IT)
Kadri Özdemir (İzmir Bakırçay University, TR) 
Kārlis Dreimanis (RTU, LV)
Karolos Potamianos (University of Warwick, UK)
Matteo Presilla (KIT, DE)
Pietro Govoni (University of Milano-Bicocca, IT)
Ramona Groeber (University of Padova, IT)
Riccardo Finotello (CEA, FR)
Richard Ruiz (Institute of Nuclear Physics, PAN, PL)
Valentina Cairo (CERN)

Aurelijus Rinkevičius (VU, LT)
Brigita Abakevičienė (KTU, LT)
Christoph Schaefer (CERN)
Erika Korobeinikova (LSMU, LT)
Fjodor Sergeejev (TalTech, EE)
Gediminas Stankūnas (LEI, LT)
Jevgenijs Proskurins (RSU, LV)
Maurizio Vretenar (CERN)
Toms Torims (RTU, LV)

Local organising committee:

Kārlis Dreimanis (RTU, LV)
Gundega Selga Horste (RTU, LV)
Silva Vītola (RTU, LV)
Kristaps Paļskis (RTU, LV)

Registration and further information

In order to register for the event, please, fill out the registration form.

For further information you can contact the school secretariat at IPPAT via hep@rtu.lv.

 

 

 

 

Registration
BSHEPAT'24 lecturers
Participants
  • Andro Petković
  • Anna Milieva
  • Antonio Jreije
  • Bryan Bliewert
  • Chakib Ifiss
  • Chandramauli Agrawal
  • Javier Martínez Martín
  • Jonny Allen
  • Marlon Brade
  • Matei Climescu
  • Matteo Pozzi
  • Mehmet Umut Ozyurda
  • Ojars Martins Eberlins
  • SHAHD FATEH EL -RAHMAN BAKHET ELKHIDER
  • Simona Breidokaite
  • Tomáš Březina
  • +23
BSHEPAT'24 school contacts
    • 7:00 AM 9:30 AM
      School shuttle Rīga - Kuldīga 2h 30m
    • 9:30 AM 10:00 AM
      Arrival & registration 30m
    • 10:00 AM 10:30 AM
      Welcome 30m
    • 10:30 AM 12:00 PM
      LB I 1h 30m
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:00 PM 2:30 PM
      LB II 1h 30m
    • 2:30 PM 3:00 PM
      Coffee break 30m
    • 3:00 PM 4:30 PM
      LB III 1h 30m
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee break 30m
    • 5:00 PM 6:30 PM
      LB IV 1h 30m
    • 7:00 AM 8:30 AM
      Breakfast 1h 30m
    • 8:30 AM 10:00 AM
      LB V 1h 30m
    • 10:00 AM 10:30 AM
      Coffee break 30m
    • 10:30 AM 12:00 PM
      LB VI 1h 30m
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:00 PM 2:30 PM
      LB VII 1h 30m
    • 2:30 PM 3:00 PM
      Coffee break 30m
    • 3:00 PM 9:00 PM
      Excursion to Irbene and Ventspils 6h
    • 7:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 2h
    • 9:00 AM 10:30 AM
      LB VIII 1h 30m
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      LB IX 1h 30m
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 3:30 PM
      LB X 1h 30m
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee break 30m
    • 4:00 PM 5:30 PM
      LB XI 1h 30m
    • 5:30 PM 7:00 PM
      Free time or coffe break + keynote 1h 30m
    • 7:00 PM 11:00 PM
      School Dinner 4h
    • 7:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 2h
    • 9:00 AM 10:30 AM
      LB XII 1h 30m
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      LB XIII 1h 30m
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 3:30 PM
      LB XIV 1h 30m
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee break 30m
    • 4:00 PM 5:30 PM
      LB XY 1h 30m
    • 6:30 PM 9:00 PM
      COMETA & CBG Outreach Event 2h 30m
    • 7:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 2h
    • 9:00 AM 10:30 AM
      LB XVI 1h 30m
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      LB XVII 1h 30m
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Close & Coffee 1h
    • 1:30 PM 4:00 PM
      Shuttle: Kuldīga - Rīga 2h 30m